Vad är sushi

Om du totalt missat den världsomspännande sushirevolutionen världen över kan det vara bra att läsa lite på den här sidan.

Sushi är inte rå fisk

Många tror att Sushi är det samma som rå fisk. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Om du åker till Japan och vill äta rå fisk ska du istället söka upp en Sashimi-restaurang. Då kommer du få rå fisk. Sashimi är dock en vanlig ingrediens i sushi vilket gör att många i Sverige blandar ihop dem.

Vad gör Sushi till Sushi

Det som gör Sushi till Sushi är inte den råa fisken. Det som är synonymt för Sushi och det som ingår i varje sushirätt är istället riset. Det är ett speciellt ris, kortgrynigt Japanskt ris, som först tvättas, kokas och sist blandas med en vinägerblandning. Tillagningssättet gör att riset blir klibbigt och lite surt. Perfekt att ha till fisk, ål, avokado, krabba eller någon annan ingrediens. Tillsammans med Wasabi och ingefära blir det fantastiskt gott.

Lyxmat eller snabbmat

I förhållande till andra delar av världen är sushi förhållandevist dyrt i Sverige. Visst, i Los Angeles och i Tokyo finns det svindyra sushirestauranger där man serverar den dyraste fisken på nakna kvinnor och dricker lyxsake som lagrats sen 1800-talet. Dessa restauranger tillhör dock undantagen bland sushirestauranger. Sushi är, på de flesta ställen i världen, en form av snabbmat.

Sushikockar förbereder massor av rullar av sushi som sedan läggs i en kylmonter, ungefär som på ett konditori. Kunderna väljer vilka rullar de vill ha (ungefär 2-3 stycken per person) och får de sedan uppskurna. Det går snabbt, det är enkelt och det är billigt. En typisk form av snabbmat med andra ord. På vissa delar av världen finns det till och med mobila sushivagnar, ungefär som våra grillvagnar som finns här och där i Sverige.

Med denna typ av snabbmatssushi kan du äta dig mätt på ca 50 kronor. Vill du i Sverige bli mätt på sushi en fredagskväll får du betala minst det dubbla. Här betraktas sushi fortfarande som något lyxigt man kan ta betalt för. På samma sätt som pizzan var en lyxig maträtt man åt på söndagar på finrestaurang på 70-talet.  Förhoppningsvis kommer snabbmatssushin att slå igenom i Sverige snart.

Sushins nyttighet

Precis som med all mat finns det de som säger att sushi är väldigt nyttigt och de finns de som säger att det är väldigt onyttigt. Vilka ska man lita på?

Sushins beståndsdelar är kolhydratrik ris, lite grönsaker i form av sjögräs och oftast någon form av fisk. Grönsakerna innehåller vitaminer och fisken innehåller lite protein och nyttiga fetter (t.ex. omega 3). Vid första anblicken verkar det alltså ganska nyttigt.

Den största beståndsdelen är dock kolhydratrika riset som kanske inte är så nyttigt. Kolhydrat är den största överviktsboven i svenska samhället idag. Mängden grönsaker i sushi är också väldigt litet och ärligt talat, så himla mycket fisk är det inte. Man kan ganska lugnt konstatera att sushin inte uppfyller talriksmodellens 25% kolhydrater, 25% protein och 50% grönsaker.

Jämfört med andra maträtter så verkar dock sushin väldigt nyttig. Om du är på väg hem från jobbet en fredagskväll och inte orkar laga middag åt familjen, då kan sushin vara räddningen. Om du väljer att mata din familj med hamburgare, kebab, pizza eller sushi är det sistnämnda helt klart att föredra. Till skillnad från den andra maten innehåller inte sushin några enorma mängder onyttig fett. Som snabbmat betraktat är alltså sushi extremt nyttigt.

Som alltid beror det alltså på vad du jämför med. Om ditt alternativ är pizza så kör på sushi. Om ditt alternativ är en laxsallad kanske du ska vänta med sushin till fredag kväll.

Kommentarer inaktiverade.