Sushins historia, del 3, 1800-idag

I 1800-talets Japan pågick vad man idag kallar för Edo-eran. Det var en era då Samurajerna i Tokyo (som då hette Edo) styrde över landet. Det var under den här eran som Japanerna uppfann sushibollarna med fisken ovanpå. Sushiformen kallas Nigirizushi eller, eftersom det uppfanns när det uppfans, Edomaezushi.

På 1900-talet spred sig sushin över hela världen. På 60-talet invandrade det många japaner till USA. Bland japanerna fanns det sushikockar som började laga Sushi för att mätta amerikanska magar. De märkte dock snart att jänkarna hade lite svårt för vissa typer av sushi, särskilt för rullarna som hade sjögräslager utanpå. En kock testade att vända rullen ut och in, och därmed ha ett rislager på utsidan, och det blev genast en succé. Den västerländska sushin var född.

Idag går det att köpa sushi via hemkörning, något som förmodligen var otänkbart för 2000 år sedan.

Det här inlägget postades i Sushi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>