Nakensushi, Nyotaimori

Om dina gäster är svåra att imponera på, det kanske inte räcker med att bli en mästare på sushi, kan du testa Nyotaimori på din nästa middagsbjudning.

Nyotaimori är japanska och betyder något i stil med ”kvinnlig kroppsdekoration” och är faktiskt precis vad det heter. Det handlar om mänskliga sushifat.

Mitt på bordet placerar man en avklädd dam (med underkläder för hygienens skull) och ovanpå henne placerar man sushin.

Förhållningsreglerna för damen är enkla. Se till att ligga still och ät ingenting. Andas man för häftigt kan sushin trilla av, så det gäller att hålla sig lugn.

Japanska restauranger som erbjuder den här serveringsformen har höga krav på sina modeller. De tränas i att ligga stilla i flera timmar och lära sig hur man andas lugnt. Innan de lägger sig på bordet får de tvätta sig med en speciell doftlös tvål. På en del restauranger måste även modellen bada i kallt vatten precis innan hon lägger sig på bordet. Att kroppen är avkyld gör att sushin håller sig bättre.

Att ligga avkyld och kall naken på ett bord med kall fisk på kroppen kanske inte låter så roligt. Det är förmodligen inte så hälsosamt heller. De som oroar sig för modellernas hälsa kan dock lugnas med att damerna tjänar ganska bra. I Los Angeles kan en modell få upp emot 500 dollar för en kvälls arbete.

Hygienkrav sätter stopp i många länder

Inom all mathantering är det extremt viktigt att hygienen är på topp, så även inom restaurangbranschen. Det krävs inte mycket för att väldigt många människor ska bli sjuka. Nyotaimori är därför inte tillåtet i flera länder. Det är helt förbjudet i Kina och i många länder finns kravet att det måste vara ett plastlager mellan den nakna kroppen och sushin, vilket gör att själva grejen försvinner lite.

Svenska feminister lär sätta riset i halsen när de läser detta och faktiskt har serveringsformen fått stor kritik världen över. Kritiker menar att det objektifierar kvinnan, att hon reduceras till att vara ett fat man äter ifrån och att hon ser död ut.  Någon kritik mot den manliga varianten, Nantaimori, där det ligger en naken man på bordet (ofta en ung man) har feministerna dock inte bemödat sig med.

I filmen Brüno försöker Sacha Cohen få Latoya Jackson att äta sushi, i äkta nantaimoristil, från en kort hårig mexikanare. Det gick dock inte alls och hon stormade ut från intervjun. Scenerna klipptes sen bort ur filmen på grund av Michael Jacksons död.

Ett svar till Nakensushi, Nyotaimori

  1. Shudishidi skriver:

    Hej! Jag har varit sushitallrik förut och trivdes riktigt bra med det. Situationen var väldigt trevlig, jag agerade tallrik och njöt av dofterna helt enkelt. Tyvärr, några år senare har jag svårt att hitta jobb som detta i Sverige. Jag skulle uppskatta om någon har tips på en professionell restaurant som erbjuder anställning inom detta område.
    Ha det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>