Att beställa Sushi

Om du aldrig varit på en sushirestaurang förut kan det vara bra att läsa på lite innan du går dit.

Kanske ska du beställa sushi med hemkörning, utan möjlighet att fråga kocken vad som rekommenderas, läs här så berättar vi mer.

Vad finns det för olika typer av sushi

Det finns massor av olika typer av sushi. De vanligaste i Sverige är dock:

  • Makisushi, den klassiska rullen med sjögräset ytterst
  • Nigirisushi, den klassiska risbollen med en fiskingrediens ovanpå (även känt som ”laxbitar”)
  • Västerländsk sushi, som den klassiska rullen fast ut-och-in, dvs med riset ytterst. Beställer du en California Roll beställer du västerländsk sushi.

I Japan finns det lika många olika sorter sushi som det finns förorter till Tokyo men det är de här tre du kommer att stöta på i Sverige.

Vilken typ ska jag beställa?

Det som skiljer de tre olika sushisorterna åt är egentligen bara formen. Innehållet är det samma i alla tre, det är ris och en ingrediens. Eftersom smaken är samma för alla tre spelar det alltså inte så stor roll vilken variant du tar.

Om du har barn eller kräsmagade i sällskapet kan det dock vara en bra idé att hoppa över makisushin. Den klassiska rullen har ett grönt lager sjögräs ytterst vilket vissa sushinybörjare kan rynka näsan åt. Ta istället den klassiska nigiribiten eller en västerländsk california roll (som vänts ut och in just av den anledningen).

Välj sedan den sushi som innehåller det du tycker är gott. Gillar du lax och tonfisk, ta sådan sushi. Gillar du avokado och krabba så slå till på en California Roll.

Hur många bitar sushi ska jag beställa?

På de flesta ställen i världen brukar man beställa antal rullar. Man bestämmer sig för olika rullar och får de sedan uppskurna åt sig. En rulle är fyra bitar sushi (man skär den först på mitten, sen de två mindre delarna mitt itu).

I Sverige är det dock vanligt att man anger antal bitar, eller köper olika paket. Olika sushirestauranger gör sina bitar olika stora vilket kan göra det svårt att ange hur många man behöver. Vill du vara säker på att du ska bli mätt kommer du dock behöva minst tre rullar, det vill säga 12 bitar.

Om du är riktigt hungrig kan du sikta på 4 rullar, det vill säga 18 bitar. Beställer du in misosoppa som förrätt (rekommenderas eftersom det är väldigt gott) kommer du garanterat att bli mätt.

Glöm inte tillbehören!

Om du är på en restaurang kommer de att ställa fram wasabi, soja, ingefära och pinnar utan att du behöver fråga. Om du däremot ska köpa sushi på hemkörning eller som hämtmat kan det vara bra att säkerställa att du får med dig det.

Sushi smakar mycket bättre om du har alla nödvändiga tillbehör. Vissa restauranger tar extra för att skicka med det. Var därför noga med att fråga efter:

  • Wasabi
  • Ingerfära
  • Soya
  • Ätpinnar (Ja, sushi smakar mycket bättre om man äter det med pinnar)

När du sedan kommer hem efter en stressad arbetsvecka är det bara att ställa fram sushin, tända några levande ljus, hälla upp sojan, bryta pinnar och sen njuta.

Smaklig måltid!

Kommentarer inaktiverade.